TÁRKI-TUDOK
  Keresés  
      

Képzés


Munkaerő-piaci felmérés a Budapesti Corvinus Egyetem által kidolgozandó humánszolgálati képzési programokhoz

A kutatás célja az volt, hogy javaslatokat tegyen a BCE Társadalomtudományi és Közgazdaságtudományi Karjainak együttműködésében 2010 májusa és 2011 szeptembere között, a TÁMOP 4.1.2. programja keretében, mesterképzés során felvehető humánszolgálati szakirány képzési céljainak, valamint a fejlesztendő tudás és készségek területeinek kidolgozására.

A kutatás során többféle módszerrel is vizsgáltuk egy leendő humánszolgálati szakirány iránti igényeket. Első lépésként fókuszcsoportos kompetenciaműhelyt szerveztünk, melynek alapján a további kutatás számára megfigyelési eszközöket készítettünk. Strukturált telefonos interjúkat vettünk fel mintegy 160 fő körében, valamint megadott szempontok szerint kiválasztott 20 jó gyakorlat egész napos megfigyelését is elvégeztük. Ez utóbbit kiegészítette egy 360 fokos elemzés is, valamint interjúkat is készítettünk. Felmérésünk egyik eredménye, hogy a feladatkörök és kompetenciák sokkal inkább csoportosultak aszerint, hogy állami vagy piaci szereplőről van szó, mint aszerint, hogy milyen területen dolgozik (oktatás, kultúra, szociálpolitika) az illető. A civil, egyházi és munkaügyi szervezetek inkább kliensközpontúnak, míg az önkormányzati szereplők sokkal inkább intézményközpontúnak tekinthetők. Lannert Judit a kutatás eredményeit összegző prezentációja itt tekinthető meg. A teljes zárótanulmány pedig itt olvasható.

vissza  


hírek


Kreatív Partnerség a Ludwig Múzeumban

A Ludwig múzeumban Közös ügyeink – Együttműködésen alapuló művészeti projektek címmel egy kiállítás nyílt, ami március 18-ig látogatható ingyenesen. A kiállítás egy négyéves nemzetközi program (CAPP – Collaborative Arts Partnership Programme) eredményeit mutatja be a közönségnek, melynek célja, hogy megismertesse a művészekkel az együttműködésen alapuló művészeti gyakorlatot, és támogasson olyan, különféle közösségek bevonásával megvalósuló projekteket, amelyek hatékony megoldást keresnek egy-egy aktuális társadalmi problémára.

A kiállításon látható a Művészek az osztályteremben projekt is, ahol neves művészek Németh Szilvia (T-Tudok, Kreatív Partnerség) irányításával három hónapig két budapesti iskolában dolgoztak együtt a gyerekkel és a pedagógusokkal. A kiállításon egyaránt láthatóak a projekt eredményei, maga a folyamat és a művészek reflexiói a mai magyar oktatásra. Ajánljuk minden szülőnek és pedagógusnak, akik kíváncsiak rá, mit hoznak ki a művészek a mai magyar iskolából és milyen is az iskola az ő szemüvegükön át.

média-jelenlét


Nem a tehetséggondozást kellene sulykolni

Lannert Judit az Új Egyenlőségben beszélt a magyar közoktatás gondjairól.


Tagadják a jövőt

F. Szabó Kata készített interjút Lannert Judittal a Vasárnapi Hírekben arról, hogy sokkolják a magyar társadalmat a jövő kihívásai, a döntéshozók viszont a régi rutinokhoz nyúlnak, pedig ahhoz, hogy az oktatás jó irányba változzon, először a felnőtteknek kell tanulni
 


Minden gyerek jó valamiben

Lannert Judittal Mázsár Tamás készített interjút a tehetséggondozásról annak apropóján, hogy nemrég a blogján Tehetséggondozás lufi címmel arról írt, hogy miközben milliárdokat költ el a kormány a tehetséggondozásra hivatkozva, az eredményeket alig vizsgálják. Ha mégis megtennék, akkor lesújtó számokat kapnának, hiszen a tehetséggondozásra fordított hatalmas pénzeknek nemzetközi felmérések szerint alig van hatásuk. Erről, a rossz pedagógusokról, a gyerekek túlterheltségéről és az egyházi iskolák elitizmusáról is szól az interjú.


  1035 Budapest, Vihar utca 18. telefon: (+36 1) 887 4851, info@t-tudok.hu