TÁRKI-TUDOK
  Keresés  
      

Szülők


Szülőtámogatás Európában, Eurofound jelentés 2012

A magyar háttérjelentés szakértőkkel folytatott interjúk és fókuszcsoportos beszélgetés alapján arra jutott, hogy a szülőtámogatás Magyarországon még nem egy bevett fogalom, sokan sokfélét értenek alatta. A szülősegítésnek ugyanakkor számos formája kialakult nálunk, az intézményesen az oktatási intézményekben vagy egészségügyi rendszerben nyújtott szülői tájékoztatáson át, a civilek által szervezett szülőprogramokon keresztül egészen az interneten elérhető szülőket segítő közösségi oldalakig. Ugyanakkor az is igaz, hogy mind a mai napig a kormányzati szülősegítés elsősorban a demográfiai célzatú és elsősorban anyagi támogatást nyújtó családpolitika része. Ami ezen túlmutat, azt pedig kevésbé jellemzi a partneri szemlélet, jóval inkább a szülőként nehezebben boldogulók részére baj esetén (tehát nem prevenciós célú) célzott tanácsadásként értelmezhető. Mindazonáltal Magyarországon is találhatók jó gyakorlatok, ezek leginkább három típusba sorolhatók: 1.) alulról jövő kezdeményezések, amelyeket a helyi közösség, önkormányzat felkarol (pl. Szülők Háza), 2.) nemzetközi modellek hazai adaptálása (pl. Good Start vagy Home Start), 3.) oktatási intézményekben létrejött kreatív és innovatív kezdeményezések a szülők bevonására.

vissza  


hírek


Kreatív Partnerség a Ludwig Múzeumban

A Ludwig múzeumban Közös ügyeink – Együttműködésen alapuló művészeti projektek címmel egy kiállítás nyílt, ami március 18-ig látogatható ingyenesen. A kiállítás egy négyéves nemzetközi program (CAPP – Collaborative Arts Partnership Programme) eredményeit mutatja be a közönségnek, melynek célja, hogy megismertesse a művészekkel az együttműködésen alapuló művészeti gyakorlatot, és támogasson olyan, különféle közösségek bevonásával megvalósuló projekteket, amelyek hatékony megoldást keresnek egy-egy aktuális társadalmi problémára.

A kiállításon látható a Művészek az osztályteremben projekt is, ahol neves művészek Németh Szilvia (T-Tudok, Kreatív Partnerség) irányításával három hónapig két budapesti iskolában dolgoztak együtt a gyerekkel és a pedagógusokkal. A kiállításon egyaránt láthatóak a projekt eredményei, maga a folyamat és a művészek reflexiói a mai magyar oktatásra. Ajánljuk minden szülőnek és pedagógusnak, akik kíváncsiak rá, mit hoznak ki a művészek a mai magyar iskolából és milyen is az iskola az ő szemüvegükön át.

média-jelenlét


Nem a tehetséggondozást kellene sulykolni

Lannert Judit az Új Egyenlőségben beszélt a magyar közoktatás gondjairól.


Tagadják a jövőt

F. Szabó Kata készített interjút Lannert Judittal a Vasárnapi Hírekben arról, hogy sokkolják a magyar társadalmat a jövő kihívásai, a döntéshozók viszont a régi rutinokhoz nyúlnak, pedig ahhoz, hogy az oktatás jó irányba változzon, először a felnőtteknek kell tanulni
 


Minden gyerek jó valamiben

Lannert Judittal Mázsár Tamás készített interjút a tehetséggondozásról annak apropóján, hogy nemrég a blogján Tehetséggondozás lufi címmel arról írt, hogy miközben milliárdokat költ el a kormány a tehetséggondozásra hivatkozva, az eredményeket alig vizsgálják. Ha mégis megtennék, akkor lesújtó számokat kapnának, hiszen a tehetséggondozásra fordított hatalmas pénzeknek nemzetközi felmérések szerint alig van hatásuk. Erről, a rossz pedagógusokról, a gyerekek túlterheltségéről és az egyházi iskolák elitizmusáról is szól az interjú.


  1035 Budapest, Vihar utca 18. telefon: (+36 1) 887 4851, info@t-tudok.hu