TÁRKI-TUDOK
  Keresés  
      

Szülők


Szülőtámogatás Európában, Eurofound jelentés 2012

A magyar háttérjelentés szakértőkkel folytatott interjúk és fókuszcsoportos beszélgetés alapján arra jutott, hogy a szülőtámogatás Magyarországon még nem egy bevett fogalom, sokan sokfélét értenek alatta. A szülősegítésnek ugyanakkor számos formája kialakult nálunk, az intézményesen az oktatási intézményekben vagy egészségügyi rendszerben nyújtott szülői tájékoztatáson át, a civilek által szervezett szülőprogramokon keresztül egészen az interneten elérhető szülőket segítő közösségi oldalakig. Ugyanakkor az is igaz, hogy mind a mai napig a kormányzati szülősegítés elsősorban a demográfiai célzatú és elsősorban anyagi támogatást nyújtó családpolitika része. Ami ezen túlmutat, azt pedig kevésbé jellemzi a partneri szemlélet, jóval inkább a szülőként nehezebben boldogulók részére baj esetén (tehát nem prevenciós célú) célzott tanácsadásként értelmezhető. Mindazonáltal Magyarországon is találhatók jó gyakorlatok, ezek leginkább három típusba sorolhatók: 1.) alulról jövő kezdeményezések, amelyeket a helyi közösség, önkormányzat felkarol (pl. Szülők Háza), 2.) nemzetközi modellek hazai adaptálása (pl. Good Start vagy Home Start), 3.) oktatási intézményekben létrejött kreatív és innovatív kezdeményezések a szülők bevonására.

vissza  


hírek


Művészek és tanárok együttműködése - Országos kulturális fórum Bukarestben

Németh Szilvia október 27-én fő előadóként vett részt a román Culture and Education szervezet által szervezett országos fórumon, melynek fő témája a művészek és pedagógusok iskolai együttműködése volt az oktatás színvonalának növelése érdekében, valamint kiemelt  figyelem irányult a hátrányos helyzetű térségek tanulóinak motiváció-növelési, és kompetenciafejlesztési lehetőségeire. 

Németh Szilvia a fórumon részletesen bemutatta a T-Tudok Zrt. Kreatív Partnerség programjának Gyergyóremetén működő projektjét, valamint a további fejlesztési lehetőségeket,

melyeket az OECD kreativitásfejlesztési 

programjában való részvétel kínált.  

A teljes program itt található:

 http://culturaineducatie.ro/forumulcie-2017/program/


Kiállítás nyílik a Kreatív Partnerség és a Ludwig Múzeum közös iskolai projektjének keretében

A tavaszi félévben a Ludwig Múzeum művészei bekapcsolódtak a T-Tudok Kretaív Partnerség projektjébe, és a diákokkal együtt tanultak és alkottak az osztálytermekben! 

média-jelenlét


Tagadják a jövőt

F. Szabó Kata készített interjút Lannert Judittal a Vasárnapi Hírekben arról, hogy sokkolják a magyar társadalmat a jövő kihívásai, a döntéshozók viszont a régi rutinokhoz nyúlnak, pedig ahhoz, hogy az oktatás jó irányba változzon, először a felnőtteknek kell tanulni
 


Minden gyerek jó valamiben

Lannert Judittal Mázsár Tamás készített interjút a tehetséggondozásról annak apropóján, hogy nemrég a blogján Tehetséggondozás lufi címmel arról írt, hogy miközben milliárdokat költ el a kormány a tehetséggondozásra hivatkozva, az eredményeket alig vizsgálják. Ha mégis megtennék, akkor lesújtó számokat kapnának, hiszen a tehetséggondozásra fordított hatalmas pénzeknek nemzetközi felmérések szerint alig van hatásuk. Erről, a rossz pedagógusokról, a gyerekek túlterheltségéről és az egyházi iskolák elitizmusáról is szól az interjú.


  1035 Budapest, Vihar utca 18. telefon: (+36 1) 887 4851, info@t-tudok.hu